CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

JOM AMALKAN..

JOM AMALKAN..
Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan 2.Kehinaan berganti dengan kemuliaan 3.Segala hutangnya dapat dijelaskan 4.Terhindar dari dukacita 5.Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya...amin

Wednesday 29 June 2011

kuih lompang ( kueh kapur )

Ni resepi kueh kapur yang my moms bagi..lama sangat nak blk kg makan yang my mums buat so mintak resepi buat sendiri. kami panggil kueh kapur but maybe sesetengah panggil kasui tau lompang..terpulang r janji sodappp...hehee
Ni resepi nye...
BAHAN2 NYE :
1) 3 cawan tpung gandum
2) 2 cawan air
3) 1/2 kerek manisan @ 1 cwn gula melaka
4) 1 sudu makan kapur
5) garam secukup rasa dan sedikit kelapa parut

CARA MEMASAK:
#  panaskan 2 cwn air dan masukkan manisan/ gula melaka sampai cair dan sejukkan
#  apabila sudah cair masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit + tepung kapur + garam
#  masukkan adunan kedalam loyang / acuan lompang
#  kukus selama 30 - 45 mnt.
hasil yang dah siap...
 kecil2 coz letak dalm bekas lompang
baru kuar dr kukusan..panas lg..





SELAMAT MENCUBA YERR.....

Tuesday 28 June 2011

TAT TELUR

 
 resepi dari seorg kawan..TQ ida..
BAHAN2 : KULIT
             4 cwn tepung gandum
             2 cwn marjerin ( nak sedap letak majerin planta)
             1 biji telur
             1 sd besar gula
            INTI
             3 bj telur
             1/2 tin susu cair
             1/2 tin air
             1/2 cwn gula
             sedikit pewarna kuning telur
             sedikit esen vanilla dan 1 sudu tepung kastard

CARA MEMBUAT : 1)  tepung gandum yang di ayak di gaul ( ramas) bersama marjerin sehingga jadi sebati
                                 kemudian masukkan telur dan gula.uli sehingga menjadi doh. ketepikan..
                                 2)  bagi inti, masukkan telur,susu cair,air,gula dan blender.
                                 bila dh sebati masukkan pula tepung kastard n tapis dahulu aduan sebelum diletakkan                                      dlm kulit tat.
                                 3)  kemudian lekatkan doh kedalam bekas / loyang tat setebal 1/2 cm n lastly tuangkn                                    inti ke dalamkulit tat n bakar 35-40 mnt ,180'c
SELAMAT MENCUBA YERR




   

Monday 27 June 2011

apam dot dot

percubaan pertama alhamdulillah,menjadi.kalo berminat nak buat bolehlah ambil resepi ini..
bahan2;-
 275g tepung
              3 biji telur (sejuk dari peti ais)
              1 1/2 (200gm) gula kastor
              150gm susu segar / susu cair
              1 sudu teh ovallet
              1 sudu teh esen vanilla
              3 sudu teh baking powder
              filling bluebrry,strawberry atau ikut suka hati.

cara membuatnya : pukul telur dan gula sehingga kembang selama 10 mnt.
                             kemudian mskkan tepung gandum y di ayak bersama baking powder berselang seli
                            dengan susu,esen vanilla dan ovallet.
                            pukul lagi sehingga betul2 gebu.

                           bahagikan adunan kepada beberapa colour ( sesuka hati )

                            kemudian setiap warna di masukkan ke dlm kertas piping ( guna plastik air batu pn boleh)
                            picit ke dlm kertas acuan y di letakkan di dlm sarang lompang.

                             
                             kemudian masukkan filling ke dlm kertas piping ( jem peanut/ apa2 y di sukai ) n lapiskan
                             pula dengan adunan  (3/4 acuan).kemudian buatkan dot dot..
                             kukus selama 15-20 mnt.
                            dan hasilnya...

                             dan lagi....

                                   

Friday 24 June 2011

Jahitan manik parit

jahitan yang simple but nice..sesuai bg mereka yang ingin bergaya tapi tidak keterlaluan..berminat,bolehlah emelkan kepada saya di checidda81@gmail.com atau roshidah_81@yahoo.com.my atau di talian 0199686176 ataupun di facebook shidah che isa

Thursday 23 June 2011

SELERAKU...

gulungannya tak berapa elok tp rasanya sedap...
nak kongsi gak 1st time buat popia basah.tapi yang specialnya kulit popia ni sy buat sendiri..rupa-rupanya bukan susah pn,cuma perlukan kesabaran jerr.hehehe..tak sempat nak snap masa ngah buat kulit cuma snap yang dh masak jerr..layannn yerr...
kulitnya sedikit tebal dr org y pro buat kulit popia.huhuhu

TEMPAHAN JAHITAN MANIK ...

Blog ini menerima dan mengambil tempahan jahitan manik di baju kurung ataupun kebaya. Kami bukan pemilik butik ataupun kedai,kami hanya menjahit manik apabila mempunyai tempahan sahaja dan dalam kuantiti yang sedikit.kami ingin berkongsi citarasa kami bersama anda..jika anda berminat bolehlah menghubungi kami. KEPUASAN ANDA BERMULA DENGAN BAJU KURUNG HIJAU....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...