CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

JOM AMALKAN..

JOM AMALKAN..
Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan 2.Kehinaan berganti dengan kemuliaan 3.Segala hutangnya dapat dijelaskan 4.Terhindar dari dukacita 5.Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya...amin

Saturday 31 December 2011

LAWAR IKAN TAMBAN / KERABU / UMAI..

Kali ini cuba buat lawar ikan tamban plak..ada sesaper pernah makan lawar tak? bagi yang tak pernah makan lawar ikan,sebenarnya ini merupakan makanan bagi mereka yang tinggal di kawasan pantai.. tapi tak semua gak org yang tinggal area pantai pernah makan lawar ni..kalo kat sarawak lawar ni sama gak ngn umai..Ikan ni masak hanya dengan menggunakan air asam limau nipis..rasanya sedap n masak pun sekejap jerr..tambah ngn ulam-ulaman gerenti sodapp..so boleh lah cuba lawar ni erk ataupun kerabu ikan ataupun umai.hehe..biasanya org buat guna ikan tamban,tp kalo nak guna ikan parang pun boleh..lg sodapp..jom tengok gambar2 nya dulu erk...

inilah rupanya lawar ikan tamban..

basuh bersih2 n amik isinya saja...

ikan dipotong kecil2..

antara ulam2nya..


dh siap..dua2 sudu tu tuk menggaul.hehe

JOM TENGOK RESEPINYA..
Bahan2nya..
ikan tamban ( 5-10 ekor)
3-7 bj buah limau purut ( ambil airnya)
2-3 bj cili padi
ulam-ulaman  ( kacang pnjg,pucuk kemangin, pucuk ulam raja) * bleh gak nak masukkan ulam2 yang lain..tp kacang panjang wajib letak.hehehe
garam,gula serbuk perasa secukupnya...

Cara Membuat
ikan di buang tulang n ambil isi sahaja..ikan tak perlu direbus..isi y segar
kemudian potong isi ikan kecil2..nak buat dadu pun boleh..
perahkan air limau purut ke atas ikan sehingga isi ikan keputihan,maknanya dah masak
masukkan ulam2,cili padi n garam gula serbuk perasa secukupnya..
siap sedia untuk dimakan...

# sesuai dimakan dengan nasi putih..

SELAMAT MENCUBA..

Tuesday 27 December 2011

REMIS GORENG KUNYIT SERAI...

Pernah tak makan remis? bagi yang dok kat tepi pantai,mesti selalu dengar n tengok remis ni..dia biasanya muncul pada hujung2 tahun ataupun musim BAH (bhs ore Kelate)..dan remis ni untuk mendapatkannya kena korek pasir n diayak tuk memisahkan remis dengan pasir..remis ni kecil jerr,sebesar kuku jari kelingling jerr..hehehe..ada satu lg yang hampir sama ngn remis di panggil 'resit' bentukkanya hampir sama ngn remis cuma ia lebih panjang n kecil sedikit drpd remis..apapun dua2nya bleh di makan..
kalo kat tempat saya,di Pantai Irama Bachok Kel.hujung tahun mcm ni ramai r org ke pantai nak mencari remis..lepas tu balik goreng atupun boleh jugak digulai..ni kira makanan sampingan saya masa budak2 dulu r..n aktiviti mencari remis ni besttt dilakukan zaman kanak2 dulu.hehehe..sape2 yang ada pengalaman mencari remis ni tau r mcmn syok n 'ralit'nya mencari secupak/ segantang remis ni.hehehe..


inilah rupanya remis yang telah saya cari kat pantai Irama,Bachok..

inilah rupa remis yang direndam dalam air masin (sy amik air laut) yang berwarna itulah remis n yang panjang2 putih adalah resit..tp kelihatan sama jerr..hehehe

inilah rupanya remis yang dah siap dimasak..tp yang ni bukan masakan y sy buat coz sy terlupa amik gambarnya bila dah masak..yang ni saya tag dr Juariahhjyunus.fotopages.com...TQ

JOM TENGOK RESEPINYA..
Bahan2
remis( x kisah baper banyak pn..)
1 inci kunyit hidup
1/2 sudu kecil serbuk kunyit ( xletak pun xpe)
2 batang serai (di ketuk)
3-5 ulas bawang lmerah
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya..

Cara2nya..
pastikan remis direndam dulu dengan air masin utk mengeluarkan pasir ( sebaik2nya semalaman n air laut)
tumbuk bawang merah,n kunyit hidup..
tumiskan bawang yang ditumbuk bersama kunyit kemudian masukkan serai..
kemudian masukkan remis yang dah ditoskan airnya..tutup kuali / periuk yang diguunakan seketika bagi memastikan kulitnya terbuka..
bila semua kulitnya dah terbuka bolehlah dimasukkangarm,gula serbuk perasa secukupnya..
kalo nak pedas masukkan cili kering yang di kisar / cili hidup..
boleh dimakan saja / dimakan dengan nasi...
tapi biasanya dimakan begitu saja..hehehe

Thursday 22 December 2011

ROTI JALA / PUKAT BURUK..

Ni resepi tuk bfast..malam2 lagi dh menjala atas kuali n bukannya menjala di laut..buat 1/2 kg jerr tp x sempat tengok dah kena ngapp ngn anak2 sedara..maklumlah dok kat kg anak2 buahnya ramai..so kalo buat sikit mana la cukup kan.hehe..senang jerr buat roti jala ni..cuma makan masa,masa nak menjala tu r..coz kena tggu 2-3 mnt baru masak 1 keping jala.hehehe..alkisahnya di panggil pukat buruk tu kerana itu panggilan roti jala oleh ibu mertuaku.hehehe..
JOM R TGK GAMBAR NYA DULU...

                                                  inilah rupanya roti jala...tp x digulung bulat..

ini adunan roti jala...

ni rupa adunan roti jala sekali ngn acuannya sekali...

ni rupa roti yang di jala diatas kuali non stick.hehehe...

dan ini roti ala yang dah siap digulung tuk dimakan....

Jom kita tengok resepinya erk..

Bahan2nya
tepung gandum 1/2 kg
air secukupnya..(sy main agak2 jerr,lupa nak sukat)
pewarna kuning telur
sebiji telur
sedikit minyak

Cara2nya....
satukan kesemua bahan yang ada...
pastikan adunan tidak terlalu cair n tidak terlalu pekat..
sebolehnya try buat dulu n kalo pekat tambahkan air..
pastikan adunan di tapis sebelum di jalakan diatas kuali..hehehe

# resepi ini biasa dimakan bersama kari ayam..tp my hubby suka makan ngn kari ikan tongkol.pun boleh..


SELAMAT MENCUBA ERK..

 

ETAK MASAK LEMAK CILI PADI..

lamanya tak mengedit blog ni..hampir sebulan..winduu rasa nak mengomel panjang2 kat sini.hehehe..maklumlah sepanjang cuti sekolah ni balik kampung,line internet plak slow..spoil habis mood nak aktifkan blog ni...cuti2 sekolah ni masak setiap hari,nak upload resepi itnet lembab so terperap je la resepi2 yang tak seberapa ni.hehe..kali ni baru la berkesempatan..jadi nanti kalo sehari 2,3 resepi yaang kuar jgn terkejut rr erk coz sebulan dok kumpul resepi ni.hehehe.tapi kali ini kebanyakkan resepi bertemakan masakan kampung coz dok kat kampung.hehehe..jom tengok apa resepinya Etak ni...
Etak..rupanya sekan kerang tapi kecil sedikit,bagi yang biasa makan mesti tau rupanya n bagi yang tak tahu nanti kite tengok erk...biasa kalo kat kelantan etak ni disalai n dijual ditepi2 jalan..rasanya sedapp..tapi kali ni sy cuba gulai seperti y diberitahu oleh anak tauke etak ni,etak sedap juga di gulai..panjang dah la mengomel...jom r tengok gambar2 dulu..hehehe
THANKS PD EN HAFIZULLAH N PN ZASILAWATI coz bg etak ni.hehehe

 inilah rupanya etak yang dah digulai..

n inilah rupa etak...pernah tengok x...

ni daun  kadok...di masukkan bersama gulai etak..

asam keping..

kulit jerr yang nampak..isinya mana?hehehe...

Jom tengok resepinya plak...
Bahan2nya..
etak (lebih kurang 1 kg)
1  1/2 cwn santan pekat ( terpulang nak gulai cair tau pekat..tp biasanya cair jerr)
* 5 ulas bawang merah
* 1 inci kunyit hidup
* 2 inci lengkuas
daun kunyit
2-5 helai daun kadok (xtau kot u all panggil daun perr)
* 2 batang serai ( 1 btg di blender)
* 3-5 biji lada / cili padi
garam,gula serbuk perasa..

Cara membuatnya..
blenderkan bahan2 yang bertanda *
kemudian masukkan kedalam santan kacau dulu sehingga rata n barulah diletakkan diatas api..
bila dah sebati masukkan asam keping,daun kadok  n daun kunyit yang di potong halus...
gulai mesti selalu dikacau bagi mengelakkan ia berketul..
kemudian masukkan garam gula dan serbuk perasa ..
masukkan pula etak..sekejap jerr coz ia mudah masak.
lastly masukkan cili besar..
taraa...dah siap...hehehe

# etak mesti di rendam dulu dengan air sebelum di masak bertujuan mengeluarkan pasir2 yang ada kat dalamnya...
# tauke etak ni ckp..kalo nak sdap etak di salai dulu lepas tu baru di gulai..lagi sodapp...

SELAMAT MENCUBA YERR..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...