Etak..rupanya sekan kerang tapi kecil sedikit,bagi yang biasa makan mesti tau rupanya n bagi yang tak tahu nanti kite tengok erk...biasa kalo kat kelantan etak ni disalai n dijual ditepi2 jalan..rasanya sedapp..tapi kali ni sy cuba gulai seperti y diberitahu oleh anak tauke etak ni,etak sedap juga di gulai..panjang dah la mengomel...jom r tengok gambar2 dulu..hehehe
THANKS PD EN HAFIZULLAH N PN ZASILAWATI coz bg etak ni.hehehe
inilah rupanya etak yang dah digulai..
n inilah rupa etak...pernah tengok x...
ni daun kadok...di masukkan bersama gulai etak..
asam keping..
kulit jerr yang nampak..isinya mana?hehehe...
Jom tengok resepinya plak...
Bahan2nya..
etak (lebih kurang 1 kg)
1 1/2 cwn santan pekat ( terpulang nak gulai cair tau pekat..tp biasanya cair jerr)
* 5 ulas bawang merah
* 1 inci kunyit hidup
* 2 inci lengkuas
daun kunyit
2-5 helai daun kadok (xtau kot u all panggil daun perr)
* 2 batang serai ( 1 btg di blender)
* 3-5 biji lada / cili padi
garam,gula serbuk perasa..
Cara membuatnya..
blenderkan bahan2 yang bertanda *
kemudian masukkan kedalam santan kacau dulu sehingga rata n barulah diletakkan diatas api..
bila dah sebati masukkan asam keping,daun kadok n daun kunyit yang di potong halus...
gulai mesti selalu dikacau bagi mengelakkan ia berketul..
kemudian masukkan garam gula dan serbuk perasa ..
masukkan pula etak..sekejap jerr coz ia mudah masak.
lastly masukkan cili besar..
taraa...dah siap...hehehe
# etak mesti di rendam dulu dengan air sebelum di masak bertujuan mengeluarkan pasir2 yang ada kat dalamnya...
# tauke etak ni ckp..kalo nak sdap etak di salai dulu lepas tu baru di gulai..lagi sodapp...
SELAMAT MENCUBA YERR..
2 comments:
Assalamualaikum kak..wahhh nampak sedapnya....rasanya saya belum pernah makan lagi ni
nanti bleh r try masakan ni erk..lebihkan skit kunyit coz y tu akak letak kunyit skit jerr coz xde.hehehe.etak ni beli y lum disalai,jgn y dh disalai.hehehe..selamat mencuba r erk..
Post a Comment