inilah rupanya gulai ikan haruan / gulai ikan darat..
inilah rupa ikann haruan / ruang yang akan di kendurikan hari ni.hehehe
pucuk kandis / asam gelugor
bahan2 yang nak diblend kan..
isi ikan haruan
daun kesom n pucuk kandis
inilah rupa gulai ikan darat ruang..hehe
Jom tengok bahan2nya...
seekor ikan haruan / puyu /ikan keli
santan ( terpulang pd kuantiti ikan)
*5-10 ulas bawang merah
*2 inci kunyit hidup
*2 inci lengkuas
pucuk kandis / pucuk asam gelugor
1 keping asam keping
segengam daun kesom
*5-10bj cili kering ( diblender)
cili padi ( jika mau lebih pedas n hottt.hehehe)
garam,serbuk perasa
Cara Membuatnya..
Bersihkan ikan dan diketepikan dulu..
blend kan bahan2 bertanda *
kemudian campurkan bersama santan
letakkan diatas api dan sentiasa kacau..bila dah mendidih masukkan daun kesom n pucuk kandis
biarkan seketika sehingga betul2 sebati
# pastikan gulai sentiasa dikacau..
masukkan garam dan serbuk perasa..
rasa dulu gulai kerana pucuk kandis akan memberikan rasa masam pd gulai..
jika tak masam barulah ditambahkan asam keping...
kemudian bila dah betul2 mendidih barulah dimasukkan ikan..
biarkan 3-5 mnt..
hidangkan...
# lebih banyak pucuk kandis,lagi sodap..n tak perlu dh masukkan asam keping
# petua nak hilangkan bau hanyir ikan - gaulkan daun limau purut,tepung gandum n perahan limau...gaul n biarkan dalam 10-15 mnt..hasilnya xde bau ikan..
SELAMAT MENCUBA...
4 comments:
x hnyir ke cg?
sedapnye..nak tempah la bulan 8 ni..masa tu ambe tgh berpantang insyAllah..nak sgt nak makan ikan haruan bila berpantang nanti
tak kalo cuci guna perahan limau / asam jawa campur ngn tepung gandum...cuba r...
bolehh jerr...kena kabo k tukang ngail r erk.hehe
Post a Comment