inilah rupanya lawar ikan tamban..
basuh bersih2 n amik isinya saja...
ikan dipotong kecil2..
antara ulam2nya..
dh siap..dua2 sudu tu tuk menggaul.hehe
JOM TENGOK RESEPINYA..
Bahan2nya..
ikan tamban ( 5-10 ekor)
3-7 bj buah limau purut ( ambil airnya)
2-3 bj cili padi
ulam-ulaman ( kacang pnjg,pucuk kemangin, pucuk ulam raja) * bleh gak nak masukkan ulam2 yang lain..tp kacang panjang wajib letak.hehehe
garam,gula serbuk perasa secukupnya...
Cara Membuat
ikan di buang tulang n ambil isi sahaja..ikan tak perlu direbus..isi y segar
kemudian potong isi ikan kecil2..nak buat dadu pun boleh..
perahkan air limau purut ke atas ikan sehingga isi ikan keputihan,maknanya dah masak
masukkan ulam2,cili padi n garam gula serbuk perasa secukupnya..
siap sedia untuk dimakan...
# sesuai dimakan dengan nasi putih..
SELAMAT MENCUBA..
1 comment:
jom rasa lawar ikan ni..sodapp..bagi y belum pernah rasa bolehlah cuba..resepinya pun ringkas jerr..
Post a Comment