inilah rupa sup ikan ebek yang dah siap..tp tak cukup lengkap lg tu..lupa letak daun sup n limau..
ini rupa ikan ebek dah dah siap potong..
bahan2 nak blend..
bhn2 y diblender di satukn dgn rempah sup n kurma
bhn2 y ditumis...
dah siap...
Jom tengok bahan2nya erk...
Bahan A
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1sdk lada hitam
1/2 inci kunyit
2 sudu serbuk/ rempah kurma
3 sudu serbuk / rempah sup
Bahan B
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
sebatang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah cengkih
1 batang serai ( diketuk dulu)
1 helai daun pandan
garam,serbuk perasa
daun sup,limau n lada utk hiasan
Cara nak masaknya..
Bahan2 A di blender dulu kemudian masukkan rempah sup n rempak kurma..ketepikan dulu..
Bahan B - bawang dimayang dan ditumis bersama daun pandan dan serai sehingga naik bau..
kemudian baru masukkan bahan A kedalam bahan B..tumis sehingga pecah minyak..
kemudian baru masukkan air dan isi ikan..
last sekali masukkan 1/2 bj perahan limau dan cili.
hidang bersama daun sup..
makan dengan nasi panas2..sodappp..hehehe
SELAMAT MENCUBA RESEPI NI ERK..SIMPLE JERR..
2 comments:
Hi cidda...,
macam cidda gok, Maring kak g pasor cabang tiga, jupe ikan ebek..beli 2 kpg, pale ngn isi tgh. kak ni bukang terer ngat masok.(Asal kepala je, kari...)Nsib baik che abg kak kate...ikan ebek orang x kari, msk cara lain, suruh tgk internet...
Ceritenya...TAHNIAH CIDDA...! resepi sup ikang ebek...BEST ! kak bagi 5 stars..
terima kasih kak..tu resepi orang yang tak andai masak jerr kak..hehe. kalo org lain buat lg 5** kak. apapun tima kadih sudi godek2 blog sy yang bersarang dah ni..hehe
Post a Comment