CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

JOM AMALKAN..

JOM AMALKAN..
Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan 2.Kehinaan berganti dengan kemuliaan 3.Segala hutangnya dapat dijelaskan 4.Terhindar dari dukacita 5.Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya...amin

Wednesday, 29 February 2012

HOME MADE PIZZA...PIZZA DAH....

Actually this pizza dah lama buat..n lama dah tak buat.hehehe.tp ada dalam simpanan so nak kongsi kat sini cara pembuatannya..dari buat roti sampai dapat ngappp dalam mulut.hehe..nak buatnya senang jerr..cuma perlukan kesabaran dan kerajinan je la.hehehe..jom layan pizza2 yang tak boleh nak di ngapp.hehehe..
inilah rupanya my pizza...

 doh yang baru di uli...

 ni adunan yang dah di perap selama 45 - 1jm..

dah dah di bentuk ke dalam loyang pembakar..

 sesudah di bakar sapukan dengan sos...

 dah siap di hias n tunggu nak dibakar jerr ( y ni y tuna punye)

 lastly letakkan keju mozarella....

 dah siap....n ngapp..

 yang ni y belum di bakar ( hawaiian chicken ni)

taraa.....

Jom tengok Bahan2nya yerr...

BAHAN A ( DOH) -utk 2 bj pizza ( 1 saiz bsr n 1 size kecil)
1/2 kg gandum
2 sdk yis (mauripan)
5 sdb susu pekat
1 sdk garam
1 sdk gula
1 bj telur
2 sdb butter / apa2 majerin
air suam ( agak2 jerr )

BAHAN2 B ( TOPPING )
1 biji lada benggala ( merah,kuning,hijau)
nenas (tin)
dada ayam / bhgn isi
cendawan butang ( tin)
tuna ( tin) / sardin + mayonis
serbuk origano
bawang besar
sosej 
n apa2 aje y rasa nak letak
sos Spaghetti KIMBALL CENDAWAN ( terpulang nak guna y lain pun)

CARA2 MEMBUATNYA:

BAHAN A
gaul tepung bersama butter n masukkan yis dan susu pekat hingga sebati...
kemudian masukkan telur dan air suam,gaul hingga doh betul2 likat dan tidak melekit..
selepas doh dah tak melekit,simpan doh selama 45-1 jam..
tutup dengan kain / tuala lembab..
selepas 45 mnt,keluarkan doh dan du uli / tumbuk doh utk buang anginnya..
canai doh mengikut acuan pizza lebih kurang 1/2 - 1 cm
kemudian cucukkan doh td dengan garfu utk buang angin.
bakar selama 10mnt dulu..
Keluarkan roti pizza dan sapu bahan B..
Sapu sos spaghetti n tabur keju..bakar lg 5-7 mnt..
keluarkan dr owen n tabur bahan2 toping n keju sekali lg...
bakar 10 minit sehingga masak...
siap sedia nak di makan...

>> Utk perasa tuna-bolehlah digunakan tuna y dah siap ( dlm tin ) ataupun masak sardin n campurkkan mayonis..
>> utk hawaian chicken plak..potong ayam kecil2 (potong dadu) kemudian tumis bersama sos spaghetti...
>> GERENTI ADUNAN ROTI / DOH PIZZA ANDA BUAT SODAP DAN LEMBUT JERR...

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...