inilah rupanya my pizza...
doh yang baru di uli...
ni adunan yang dah di perap selama 45 - 1jm..
dah dah di bentuk ke dalam loyang pembakar..
sesudah di bakar sapukan dengan sos...
dah siap di hias n tunggu nak dibakar jerr ( y ni y tuna punye)
lastly letakkan keju mozarella....
dah siap....n ngapp..
yang ni y belum di bakar ( hawaiian chicken ni)
taraa.....
Jom tengok Bahan2nya yerr...
BAHAN A ( DOH) -utk 2 bj pizza ( 1 saiz bsr n 1 size kecil)
1/2 kg gandum
2 sdk yis (mauripan)
5 sdb susu pekat
1 sdk garam
1 sdk gula
1 bj telur
2 sdb butter / apa2 majerin
air suam ( agak2 jerr )
BAHAN2 B ( TOPPING )
1 biji lada benggala ( merah,kuning,hijau)
nenas (tin)
dada ayam / bhgn isi
cendawan butang ( tin)
tuna ( tin) / sardin + mayonis
serbuk origano
bawang besar
sosej
n apa2 aje y rasa nak letak
sos Spaghetti KIMBALL CENDAWAN ( terpulang nak guna y lain pun)
CARA2 MEMBUATNYA:
BAHAN A
gaul tepung bersama butter n masukkan yis dan susu pekat hingga sebati...
kemudian masukkan telur dan air suam,gaul hingga doh betul2 likat dan tidak melekit..
selepas doh dah tak melekit,simpan doh selama 45-1 jam..
tutup dengan kain / tuala lembab..
selepas 45 mnt,keluarkan doh dan du uli / tumbuk doh utk buang anginnya..
canai doh mengikut acuan pizza lebih kurang 1/2 - 1 cm
kemudian cucukkan doh td dengan garfu utk buang angin.
bakar selama 10mnt dulu..
Keluarkan roti pizza dan sapu bahan B..
Sapu sos spaghetti n tabur keju..bakar lg 5-7 mnt..
keluarkan dr owen n tabur bahan2 toping n keju sekali lg...
bakar 10 minit sehingga masak...
siap sedia nak di makan...
>> Utk perasa tuna-bolehlah digunakan tuna y dah siap ( dlm tin ) ataupun masak sardin n campurkkan mayonis..
>> utk hawaian chicken plak..potong ayam kecil2 (potong dadu) kemudian tumis bersama sos spaghetti...
>> GERENTI ADUNAN ROTI / DOH PIZZA ANDA BUAT SODAP DAN LEMBUT JERR...
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment