Actually this resepi my hubby yang masak smlm..yang ni ikan tombok..tak tahu la u all panggil ikan apa..resepinya senang jerr..ni masakan thailand tapi kalo tempat kita macam asam pedas la cuma kengsom tak masukkan cili kering,ia masukkan kunyit hidup jerr..
ni resepinye erk...
BAHAN :
seekor ikan siakap @ apa2 ikan je..cuma kalo ikan besar lg sodap
bawang putih 6 ulas
se inci kunyit hidup
cili padi 6 biji / kalo mahu peda tambah lg
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
buah nenas ( separuh/ bergantung pd jumlah ikan)
kangkung ( bergantung juga,kalo suka masuk kalo tak suka tak perlu)
garam / gula secukup rasa.
CARA MEMASAK:
masukkan bwg putih, kunyit,cili padi,belacan dan blend..
masukkan air ke dalam periuk dan bahan2 y di blend.
kemudian bila dh mendidih masukkan ikan,air asam jawa.
apabila ikan hampir masak,masukkan nenas yang telah di potong kecil2..
last sekali masukkan garam,gula secukup rasa n masukkan kangkung..
apabila sudah masak boleh lah di hidang..
Cerciter Cayer
12 years ago
No comments:
Post a Comment