CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

JOM AMALKAN..

JOM AMALKAN..
Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan 2.Kehinaan berganti dengan kemuliaan 3.Segala hutangnya dapat dijelaskan 4.Terhindar dari dukacita 5.Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya...amin

Saturday, 8 October 2011

TRIFFLE.. JELI KIWI

triffle ni biasa guna jeli strawbery but my hubby beli kek gulung oren so i gunakan jely kiwi..
               inilah hasilnya..dimakan bersama susu cair atau susu segar..lebih sedap jika triffle ni dimasukkan ke  dlm peti sejuk dulu n di makan pada musim panas..
  yang ni triffle yang dah siap tp lum letak susu lg...
   yang ni tepung kastard yang baru saja di masak..masih cair lg
                                              RESEPINYA: BAHAN2NYA
kek gulung perasa pandan / strawbery ( terpulang pada citarasa)
1 tin susu cair
1/2 tin air ( guna tin susu cair ) - guna air coktail pun boleh
7 sudu tepung kastard ( bluebird / apa2 tepung kastard)
5 sudu besar gula
1 tin koktail / buah prune  sebagai hiasan.nak letak buah kiwi,strawbery pun boleh.
1 kotak jeli NONA ( perasa terpulang ) guna jeli lain pun tak apa.
CARA MEMBUAT:
potong kek dan susun ke dalam bekas 
untuk kastard : masukkan susu cair,tepung kastard dan gula ke dalam bekas sebelum dipanaskan.pastikan tepung kastard telah sebati dengan susu dan air.
kemudian masak bahan tersebut dengan api sederhana selama lebih kurang 15-30 mnt.
tepung kastard hendaklah selalu di kacau bagi mengelakkan keras dan berketul.
kemudian masukkan tepung kastard di atas kek yang telah di susun di dalam bekas.biarkan sejuk.
bila dah sejuk bolehlah taburkan buah koktail / buah prune / buah kiwi.
last sekali tuang jeli yang telah dimasakkan dengan air panas ( ikut arahan di kotak jeli).
siaplah resepi triffle...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...