sedap ni..
RESEPI PULUT MANGGA
bahan2 : 2 cawan beras pulut ( di rendam semalaman)
1 1/2 cwn santan pekat
gula melaka / manisan
sedikt garam
cara membuat : pulut yang di rendam di kukus sehingga separuh masak. ( dlm 1/2)
keluarkan pulut dari kukusan dan masukkan ke dlm bekas lain.
siramkan dengan kepala santan (1 cwn santan pekat y dibancuh sedikit garam) dan kacau
sehingga sebati dan taburkan sedikit gula.
kukus lagi sehingga pulut betul2 masak.( dlm 20 mnt )
untuk kuah : sebahagian santan yang telah di gunakan untuk pulut ke dalam periuk dan masukkan
bersama sedikit air dan manisan ( gula melaka ).masak sehingga mendidih kemudian kecilkan
api dan boleh terus di hidangkan.
Cara Hidangan : sebiji / 2 biji buah mangga di potong bersama pulut dan di curahkan kuah.
* catatan : sesetengah org tak suka kuah,terpulang pada selera masing2...
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment