CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

JOM AMALKAN..

JOM AMALKAN..
Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan 2.Kehinaan berganti dengan kemuliaan 3.Segala hutangnya dapat dijelaskan 4.Terhindar dari dukacita 5.Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya...amin

Tuesday, 22 November 2011

DAGING MASAK HITAM ALA KALAKA

Actually masakan ni firstly rasa masakan daging masak hitam ni masa pertama kali menjejakkan kaki ke Saratok,Sarawak hampir 6 thn yang lepas. time tu kena posting kat sebuah pekan kecil kat Sarawak..Hari pertama dah di jamu dengan laksa sarawak..n not bad bleh masuk ngn selera n after that every day beli kat kedai depan umah pekan saratok menu ni..bila dah hari2 beli manu ni...usher2 ngn mber2 srwk kat sekolah so dapatlah resepi DAGING MASAK HITAM ni..yang ALA KALAKA tu sal sekolah pertama sy posting namanya SMK KALAKA,ROBAN,SRWK...so nak mengenang kenangan lama bagi r nama menu ni DAGING MASAK HITAM AKA KALAKA..hehehe..tu la alkisahnya nama menu ni.hehehe..Jom tgk gambar dulu n then baru kita salin resepinya erk...


inilah dia daging masak hitam...tp xnampak hitam sangat r.huhu

rebus daging ngan kicap dulu...

bila dah masak toskan air n goreng sekejap daging ngn bhn2 y diblender...

bhn2 y diblender....

dan bila dah siap....hehehe

Jom Tengok Resepinya..
BAHAN2...
1/2 kg daging 
3/4 cwn kicap manis ( sy gunakan kicap cap kipas udang)
*2sdb cili kering yang diblend
2sdk jintan manis
2sdk jintan putih
*3 ulas bawang putih
*5 ulas bawang merah
*1/2 labu bawang besar
*1 inci halia (1/2 di tumbuk n gaul dgn daging)
rempah menumis( 1 btg kayu manis,2kuntum bunga lawang,5 bj buah pelaga)
sekeping daun limau purut
2 keping asam 
2-5 helai daun kari
garam,gula ,serbuk perasa secukup rasa

CARA2NYA..
rebus daging y dilumur halia bersama 1/2 cwn kicap n letak air skit jerr..
letakkan sedikit daun kari...
bila daging dah empuk,toskan dan simpan air rebusan..
blendkan bahan yang bertanda *
dan tumis bersama2 jintan putih,jintan manis dan rempah menumis..
kemudian masukkan daging,air rebusan dan tambahkan kicap selebihnya..
masukkan garam,gula dan daun limau dan asam keping..
biarkan sehingga kuahnya hampir pekat..
lastly masukkan cili merah n siap utk di makan..

ni resepi yang saya dapat kat sarawak dulu.hehe..
sodapp...
SELAMAT MENCUBA YERRR...:)

2 comments:

modernmom_23 said...

assalamualaikum..ckg cidda..pekaba..thanks for the recipe..saya pun minat memasak dan kebetulan saya suka masak daging masak hitam ni..erm dulu ada sorang kawan (org serawak) dan dia pun selalu gak masak daging msk hitam tapi katanya dia guna gula apong..so saya pun cubala..rasanya sedap..dan warna akan lebih gelap lagi..apa2 pun tahniah sbb blog awak berjaya menarik minta saya utk membacanya..

jari jemariku.... said...

walaikumussalam..TQ r coz follow blog saya..saya pun masih prgkt bljr memasak lg...semoga resepi yang saya kongsi kat sini dapat manfaat buat kita bersama..InsyAllah banyak lagi ilmu n resepi yang nak di kongsi..harap teruskan sokongan utk blog ini erk..TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...