ni lah rupanya kek lapis horlick...yang ni saya buat masa raya puasa aritu (2011).tp sayang gambarnya tak banyak...sekeping ni jerr..ni pun yang dah potong..coz time tu tak terfikir lagi nak masuk blog.hehehe
jom r layan resepinya...
BAHAN2
450gm mentega ( sy guna buttercup)
10 biji telur gred A
1 paket horlick kecil
1 tin susu pekat manis
1/2 gelas gula kastor
1 gelas tepung gandum
2 sdk esen vanilla
1sdb ovellete
1 tin besar sekaya
CARA MEMBUATNYA
1. pukul mentega dan gula sehingga sebati kemudian ketepikan
2. di dlm bekas lain pukuk telur sehingga betul2 kembang
satukan bahan 1 dan 2 serta masukkan tepung dan horlick..n kacau..
kemudian masukkan susu pekat, sekaya, esen vanilla dan ovellete berselang seli..
kacau sehingga betul2 rata..
bahagikan adunan kepada 3 bahagian
1 bekas warna hijau
1 bekas warna merah
1 bekas warna purple
masukkan 5 sudu besar adunan bewarna purple dan bakar 3-5 mnt api atas bwh suhu 180 darjah.
slps itu keluarkan dan ratakan...utk lapisan kedua letakkan 5sdb adunan berwarna hijau kemudian bakar lg 3-5mnt tetapi menggunakan api atas sahaja..
keluarkan dan ratakan dengan senduk dan masukkan lg 5sdb adunan berwarna merah kemudian bakar lagi 3-5mnt..
ulangan lapisan 2 sehingga habis adunan dan adunan last sekali gunakan apai atas bawah...
siaplah kek lapis horlick...
# warna terpulang nak buat warna apa pun..
# adunan di atas sy gunakan 5sdb sebab tu jd nipis camtu..kalo x sanggup tunggu terpulang r nak guna 2,3 senduk pun.hehehe
# kek ni saya buat ambil masa lebih kurang 6jam...
SELAMAT MENCUBA...
jom r layan resepinya...
BAHAN2
450gm mentega ( sy guna buttercup)
10 biji telur gred A
1 paket horlick kecil
1 tin susu pekat manis
1/2 gelas gula kastor
1 gelas tepung gandum
2 sdk esen vanilla
1sdb ovellete
1 tin besar sekaya
CARA MEMBUATNYA
1. pukul mentega dan gula sehingga sebati kemudian ketepikan
2. di dlm bekas lain pukuk telur sehingga betul2 kembang
satukan bahan 1 dan 2 serta masukkan tepung dan horlick..n kacau..
kemudian masukkan susu pekat, sekaya, esen vanilla dan ovellete berselang seli..
kacau sehingga betul2 rata..
bahagikan adunan kepada 3 bahagian
1 bekas warna hijau
1 bekas warna merah
1 bekas warna purple
masukkan 5 sudu besar adunan bewarna purple dan bakar 3-5 mnt api atas bwh suhu 180 darjah.
slps itu keluarkan dan ratakan...utk lapisan kedua letakkan 5sdb adunan berwarna hijau kemudian bakar lg 3-5mnt tetapi menggunakan api atas sahaja..
keluarkan dan ratakan dengan senduk dan masukkan lg 5sdb adunan berwarna merah kemudian bakar lagi 3-5mnt..
ulangan lapisan 2 sehingga habis adunan dan adunan last sekali gunakan apai atas bawah...
siaplah kek lapis horlick...
# warna terpulang nak buat warna apa pun..
# adunan di atas sy gunakan 5sdb sebab tu jd nipis camtu..kalo x sanggup tunggu terpulang r nak guna 2,3 senduk pun.hehehe
# kek ni saya buat ambil masa lebih kurang 6jam...
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment