Ni kerabu buah macang kalo kat kelate..sesetengah org ada gak panggil pecal..sedap kerabu ni..tp mb sebelah luar panggil buah bachang kot..buahnya kalo masak sedapp..manis jerr..tp kerabu ni guna buah yang lum masak r..baru r rasanya rangup dan masam2 skit...
inilah rupanya kerabu tu...
yang ni buah macang kalo kat kelate..tp sebelah luar mb buah bachang kot...
kerabu macang....sodapp...
RESEPINYA...
BAHAN2..
1-2 biji buah macang ( buah bachang )
1 senduk santan...
2-3 ekor ikan ( direbus / dikukus- ambil isinya shj)
2-5 bj bawang merah
1-2 sd kerisik / kelapa goreng
1 sdk lada hitam
sedikit cuka / air asam limau
garam,gula secukup rasa
CARA2NYA...
buah macang dibuang kulit dan di sagat / di hiris halus dan panjang2..
ikan di buang tulang dan di tumbuk bersama bawang merah dan lada hitam
kemudian campurkan isi kan yang di tumbuk bersama dengan santan,gula dan garam
gaulkan bersama buah macang ...
masukkan kelapa yang di goreng atau kerisik..
masukkan cuka / air asam limau..
sedia di makan..
kalo nak pedas masukkan cili padi...
siap sedia utk di hidang...
JOM BUAT RESEPI INI...
No comments:
Post a Comment