Resepi ubi kayu lagi...maklumlah dah dekat2 musim tengkujuh ni..ubu kayu pun banyak di pasaran... hehehe..kali ni kita buat putu halba plak...sure biasa beli kat kedai tau pasar2 malam tp ni y buat sendiri..resepi dari IBU MERTUAKU...hehehe..sedap betul makan panas2 d waktu petang ni...Jom tgk mcmn bentuk putu halba ni..tp syg cara penyediaan x sempat nak snap...just snap y dah siap..huhu..
inilah rupanya putu halba...di makan bersama kelapa...
yang koko itu gula melaka atau nisan ( org kelate kata..hehehe)
parut kelapa sampai jad gini n di jemur biar kering airnya...
|
rupa putu halba ubi kayu.....
JOM TGK RESEPINYA... BAHAN2.. 1 ketul ubi kayu di parut gula melaka di parut sedikit halba / 1sdk ( bergantung pd banyaknya ubi) sedikit garam
CARA MEMBUATNYA.. ubi yang di parut,di jemur dulu utk mengeringkan airnya ( lebih kurang 2-3jam) bila dah kering bolehlah di campur dengan sedikit garam dan halba kemudian masukkan ubi y dah kering di letakkan atas acuan / tudung kole y bulat y dialas dgn kain nipis. kemudian letak gula melaka diatasnya dan tutup dengan kain tersebut.. kemudian kukus lebih kurang 5-10mnt.. kuarkan dari kukusan dan sedia utk di makan bersama dengan kelapa muda y di parut..
SELAMAT MENCUBA.. # nanti sy akan uploadkan cara2 penyediaan bersama gambar dengan lebih detail lg...sabar ek..hehehe |
No comments:
Post a Comment